Galantine
Francouzský výraz pro drůbeží roládu, jíž se česky říká galantina. Kachnu nebo husu je třeba opatrně vykostit a naplnit nádivkou. Potom se roláda sešije do tvaru válce a peče v troubě. Totéž (a pod stejným názvem) lze udělat i s jinou drůbeží, případně zvěřinou či telecím masem. Pokrm se servíruje obvykle studený, nakrájený na plátky. Nejoblíbenější je galantina z kachny nadívaná vejci, telecím a drůbežím masem. V nádivce může být i aspik, nějaká uzenina nebo slanina a také houby (dokonce lanýže).
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka
Cukrářská škola
V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce
Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.