Garam masala

Indický název pro nejběžnější „směs kari“. V překladu „ostré koření“. Tato tradiční receptura pochází přímo z Indie a jde o směs různých druhů koření rozemletých na prášek. Různých „směsí kari“ je jen v Indii nejméně padesát. Tato však je nejčastěji používaná. Ani ona však není vždy míchána stejně. Nicméně většina pramenů uvádí, že klasická garam masala má obsahovat ve stejném množství koriandr, chilli a černý pepř (každého asi tak 20–25 % z celkové hmotnosti), dále pak kurkumu a kardamom (každého asi tak 10–15 % z celkové hmotnosti) a co zbývá do 100 procent, může (ale nemusí) být některé z těchto koření: kmín, skořice, fenykl, zázvor, hřebíček, pískavice, nové koření, muškátový oříšek, muškátový květ, mák a šafrán. Garam masala je poměrně silné, pálivé koření. Užívá se hlavně k pečení. V Indii se mele těsně před použitím.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.