Garon

"Rybí omáčka, kterou připravovali staří Řekové už ve 4. století před naším letopočtem. Vyráběla se z nasolených ryb (nejčastěji makrel) a jejich vnitřností a krve. Ryby naložené do hliněných kádí se nechaly stát na slunci dva až tři měsíce. Když se obsah změnil v kompaktní hmotu, byl propasírován a naléván do amfor. Tato ""břečka ze shnilých ryb"" byla používána jako koření a příměs do mnoha pokrmů, nejčastěji omáček. Později ji převzali Římané pod názvem garum nebo liquamen. "
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.