Glace, glacÉ

Francouzský výraz pro zmrzlinu a všechna zmražená jídla. V gastronomii se však tento výraz používá také (a někdy častěji) pro hustý masový extrakt, zredukovaný vývar, který je ve zmražené formě uchováván v kuchyni a je kdykoli kuchaři k dispozici pro použití do omáček apod. Glace může mít také podobu želé. Dá se nahradit hotovými výrobky (Masox, Maggi, Liebig apod.). Omáčka demi-glace je pak tento rozmražený a rozředěný extrakt.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.