Glycine soja

Latinský název pro sóju. Jiný latinský název Glycine max. Tato luštěnina patří mezi bobovité, podobně jako fazole, hrách apod. Je jednou z nejstarších užitkových rostlin. V Číně byla pěstována už dávno před naším letopočtem. Anglicky Soya bean, francouzsky Soia, německy Soja (Sojabohnen), italsky Soja, španělsky Soya. Používá se do pokrmů, lisuje se z ní olej a vyrábí se z ní také omáčka nezbytná pro mnoho pokrmů asijské kuchyně.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.