Goreng

Indonéské jídlo buď s nudlemi (Bamigoreng), nebo s rýží (Nasigoreng). Připravuje se na pánvi zvané Wok. Goreng znamená „pečená“. Jde tedy o „pečenou rýži“ nebo „pečené nudle“. Obvykle jsou to kousky masa (vepřové, kuřecí, skopové), někdy se používá maso mleté. Maso je zvláštním způsobem marinováno a smícháno s pálivou pastou Sambal (různé druhy papriček, česnek, smažená cibule, rozemleté krevety a indonéské koření). Upravuje se na pánvi a host si může hotový pokrm ochutit sójovou omáčkou Ketjap (sladkokyselou nebo slanou, případně sladkou) a ještě dalšími ostrými omáčkami. Říká se, že Nasigoreng vznikl po tradičních rýžových slavnostech, kdy bylo při bohatých hostinách na velkých stolech mnoho rýžových jídel. Když slavnost skončila, naházeli sluhové zbytky rýžových pokrmů do jedné nádoby a zamíchali. A chudina si mohla pochutnat. Nasigoreng i Bamigoreng přivezli do Holandska indonéští kuchaři z holandských kolonií a postupem času se tato jídla stala holandskými národními pokrmy.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.