Gravadlax

Švédský výraz pro skandinávskou slavnou a populární úpravu lososa, marinování v kopru. Dánsky Gravlaks, norsky Gravet Laks. Syrová vykostěná ryba (filé bez kůže, asi 0,5–1 kg) se potře hrubou mořskou solí, čerstvě (nahrubo) semletým pepřem a troškou práškového cukru. To vše se řádně vetře do masa. Potom se maso po obou stranách obalí v silné vrstvě nadrobno sekaného čerstvého kopru. V neprodyšně uzavřeném mikrotenovém sáčku (z něhož je nutné vymačkat vzduch) je maso vloženo do nádoby, kde je zatíženo závažím. Zátěž by měla mít aspoň 4 kg. Tak leží maso asi pět dnů v chladničce, ale každý den je nutné sáček obrátit. Po pěti dnech lze krájet z masa tenké plátky a jíst je za studena s hořčičnou omáčkou a opečenými toasty. Maso má vynikající jemnou chuť a vůni.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.