Grundel, grundle
Německý výraz pro úpravu malinkých rybiček, které se nekuchané lehce obalí v mouce a praží (fritují) v rozpáleném oleji. Tento recept se hojně užíval ve staročeské (zejména pražské) kuchyni. K tomuto účelu se hodí zejména sladkovodní rybičky jako plotice, střevle, hrouzci, oukleje, karasi a padoustve (viz Rutilus rutilus, Phoxinus phoxinus, Gobio gobio, Alburnus alburnus, Carassius carassius a Vimba vimba), v přímořských zemích se však používají i sardelky a pikarelky (viz Maena smaris a Engraulis encrassicolus).
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka
Cukrářská škola
V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce
Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.