Gubana
Italská specialita z Friuli, moučník typického tvaru. Těsto se dělá z mouky, vajec, másla, cukru, mléka a pivních kvasnic. Nádivka je z mletých oříšků, piniových semínek, fíků, rozinek, rumu, vanilky, citronové šťávy a žloutku. Vykynuté těsto se vyválí na tenkou placku, jež se pak rozdělí na dlouhé pásy. Ty se potřou nádivkou a pak zabalí, až vznikne „nadívaná šňůra“, která se pak stočí do tvaru šnečí ulity (nebo stočeného hada). Peče se v troubě.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka
Cukrářská škola
V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce
Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.