GulyÁs

Maďarský výraz pro určitý druh úpravy pokrmů, jimž se česky říká guláše. Maďaři však velmi striktně rozlišují mezi gulyásem, perkeltem, paprikášem a tokáněm. Maďarský gulyás se liší od českého hlavně svou hustotou, je to v podstatě vydatná a hustá gulášová polévka. Od dalších „maďarských gulášů“ se liší především tím, že maso je nakrájené na malé kostky. Obsah se při vaření nemíchá, stačí jen potřásat hrncem nebo kotlíkem. Pravý maďarský guláš se vaří v kotlíku (viz Bográcsgulyás) a k jeho přípravě lze použít všechny druhy masa a vnitřností. Pro zvýraznění chuti lze přidat nakrájené rajče a paprikový lusk. Součástí tohoto pokrmu mohou být i brambory a těstoviny. Gulyás se zásadně nezahušťuje. Dále viz Pörkölt, Tokány a Paprikás.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.