Hachse
Německý výraz pro „nožku“, tradiční pochoutku, která je pokládána za německé národní jídlo. Jihoněmecký výraz, který se uchytil v celém Německu, je Haxe. Rakousky Stelze. Je to vařená buď vepřová (Schweinhaxe), nebo telecí (Kalbhaxe) noha, pečená, grilovaná, dušená, nebo připravovaná kombinací všech těchto postupů. V Bavorsku ji pečou v troubě. Jde vlastně o dolní část stehna (nad kolenem, včetně kolena). Vyšší části se už říká kýta (Schenkel), nižší je Eisbein. Jde ovšem také o to, jestli jde o nohu přední (Vorderhachse), nebo zadní (Hinterhachse). Zadní je masitější.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka
Cukrářská škola
V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce
Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.