Haliotis
Latinský název pro skupinu mořských lasturnatců, kterým se česky říká většinou ušeň jedlá. V mezinárodní kulinářské terminologii se těmto mušlím říká Abalone. Nejvýznamnější zástupci této skupiny Haliotis asinina nebo Haliotis tuberculata jsou nazýváni anglicky Ormer (Ear-shell, Silver paua, Perlemoen, Abawi), francouzsky Ormier (Ormet, Ormeau, Oreille de mer, Haliotide), německy Meerohr (Irismuschel, Seeohr), italsky Orecchia di San Pietro. Jsou to plži oblíbení hlavně v Číně a Japonsku. V některých jazycích se jim říká „mořské ucho“, protože oválná ulita (dorůstající velikosti až 20 cm) má podobu ucha. Lastura je obvykle dírkovaná, má typickou řádku poměrně velkých dírek tam, kde se rozevírá. V otevřené ulitě žije měkkýš se silným svalem, jehož masu se připisují afrodiziatické účinky. Maso se používá v mnoha asijských kuchyních buď samostatně v rozličných úpravách (pečené, vařené, dušené, marinované), nebo jako součást pokrmů, nejčastěji polévek. K dostání je také v konzervách.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka
Cukrářská škola
V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce
Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.