Helianthus tuberosus

Latinský název pro rostlinu, která se česky jmenuje slunečnice topinambur. Tato rostlina patří mezi hvězdnicovité, podobně jako ostatní slunečnice, heřmánek, pelyněk apod. V kulinářství se uplatňují její hlízy zvané topinambur. Hlíza je oříškové chuti a podobá se bramboru. Původ této slunečnice je v severní Americe, zdomácněla však v Evropě a jinde. V některých zemích se jí říká „židovské brambory“ nebo „jeruzalémské artyčoky“ (Jerusalem artichoke). Jiné názvy: Topinambour, Topinambor, Pataca. Topinambur je syrový krájen do salátů, vařený je připravován s omáčkou. Pro vysoký obsah inulinu je velmi vhodný pro diabetiky. Američtí Indiáni jedli hlízy topinamburu každý den a dokonce tuto rostlinu pěstovali. V Evropě se pěstují podobné hlízy zvané Stachys.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.