Hibiscus esculentus

Latinský název pro rostlinu, která se česky jmenuje proskurník (ibišek) jedlý, lidově také okra ibišek. Jiný latinský název je Abelmoschus esculentus. Je to jednoletá rostlina z čeledi slézovitých, původem z jižní Afriky. Její plody mají tvar malých zelených papriček a jsou velmi oblíbenou zeleninou především v Karibiku. Anglicky Gumbo (Musk, Mallow), francouzsky Ocra, německy Okra, italsky Bamia, španělsky Kimbombo, chorvatsky Bamja (Bomija), turecky Bamya, hindsky Bindi (Bhendi, Ladyfinger, Bhindi gombo), arabsky Baamieh, někdy také Gambo nebo Gombos. Pokrmy z okry patří mezi nejčastější zvláště v Karibiku, kde se mnohde (jako například na Barbadosu) staly národním jídlem. Okra se hojně využívá také v indické a arabské kuchyni, ve středovýchodní Asii a na Balkáně. V Chorvatsku se vařená bamja přidává ke skopovému masu. Zvláštností této zeleniny je, že po tepelné úpravě vypouští chutnou slizovitou šťávu. Nejčastější úpravou je dušené jídlo podobné leču.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.