Hippoglossus hippoglossus
Latinský název pro mořskou rybu, která se česky jmenuje halibut (atlantský). Anglicky Halibut, francouzsky Halibot (Flétan), německy Heilbutt, italsky Halibut (Pianuzza), španělsky Halibut (Hipogloso, Fletan), švédsky Hälleflundra (Helgeflundre), dánsky Helleflynder, finsky Pallas (Ruijan), norsky Kveite, holandsky Heilbot, rusky Paltus bělokoryj. Největší platýzovitá ryba (dosahuje délky 370 cm a váhy téměř 300 kg) žije v severních mořích. Na trhu je její maso vysoko ceněno a z platýzovitých ryb patří mezi nejdražší. Halibut se dá udit a vůbec připravovat všemi možnými způsoby.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka
Cukrářská škola
V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce
Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.