Homarus vulgaris, homarus gamarus

Latinský název pro mořského korýše, který se česky jmenuje humr. Humr je největší z korýšů a je velice oblíbený pro své jemné maso. Nejlepší kvalitu má ve velikosti 0,5 až 1 kg. Anglicky Lobster, francouzsky Homard (Hommard), německy Hummer, italsky Astice (Carlo), španělsky Bogavante, portugalsky Lavagante, turecky Istakoz, chorvatsky Hlap (Arežka, Bogdan, Jakar, Karlo, Rarog). Je často zaměňován (v angličtině má dokonce stejný název) s langustou (viz Pallinurus vulgaris), která však nemá klepeta. Nejkvalitnější humři jsou prý loveni v bretaňských vodách (odtamtud je i nejslavnější recept Homard ? la Armoricaine) nebo v jezerech v okolí amerického města Maine. Humr je servírován obvykle rozdělený na dvě části. Měl by se jíst vždy normálním příborem (tedy ne nožem na ryby), k dispozici by měly být kleštičky a speciální malá vidlička na maso z klepet. Nožem se nařízne spodní část ocasního krunýře, potom se nožem naplocho přidrží krunýř a vidlička se zapíchne do masa. Dobře tepelně zpracované humří maso se dá bez potíží vytáhnout z krunýře. Klepeta se uchopí rukou a kleštičkami se rozlomí krunýř. Nožičky je nutné rozlomit v kloubu a maso vysát, není ho však mnoho.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.