Hucho hucho
Latinský název pro sladkovodní rybu, která se česky jmenuje hlavatka (podunajská). Jiný latinský název je Salmo hucho. Anglicky River Char (Danube salmon), francouzsky Saumon du Danube, německy Donaulachs (Huchen), italsky Salmone del Danubio. I v jiných jazycích je hlavatka spojována s Dunajem, většinou se jí lidově říká „dunajský losos“. Hucho taimen je hlavatka sibiřská. Slovy Jana Wericha, který tuto rybu nade vše miloval, je to „nevšední ryba z rodiny lososů, ta slovenská táhne z Černého moře Dunajem do jeho přítoků, hlavně Váhu, u pramenů těch řek se hlavatky vytřou a už tam zůstanou. Je to nádherná ryba, vlastně obrovský pstruh, stříbrný, puntíky má jako pstruh – a hlavatka se mu říká, protože má poměrně dlouhou hlavu. Je to výborná sportovní ryba a stejně výborná je k jídlu. Jednou se mému kumpánovi podařilo chytit hlavatku, která vážila šestnáct kilo a čtyřicet deka. Moje největší měla pět a půl kila.“
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka
Cukrářská škola
V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce
Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.