Hydnum repandum
Latinský název pro houbu, která se česky jmenuje lošák zprohýbaný, lidově beránčí noha nebo ježek. Příbuzný lošák ryšavý (Hydnum rufescens) je rovněž jedlý. Anglicky Hedgehog, francouzsky Pied de mouton (Hydne, Barbe de vache), německy Semmelstoppelpilz, italsky Steccherino, španělsky Lengua de vaca, polsky Kolczak. Tato velmi chutná houba je bělavé až šedé barvy, po vynětí z půdy žloutne. Jejím typickým znakem jsou drobné ostny na spodní části klobouku. Během kuchyňské úpravy je nutno ji delší dobu vařit nebo dusit, aby nebyla tuhá. Používá se hodně do polévek a omáček, vařená do salátů.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka
Cukrářská škola
V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce
Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.