Imam bajalda, imam bajildi

Balkánský tradiční pokrm z lilků (baklažánů). První název se používá v Bulharsku, druhý v Makedonii a Turecku. Jsou to v podstatě plněné baklažány: nádivku tvoří osmažená směs cibule, zelených paprik, feferonek a rajčat spolu s česnekem a petrželovou natí. V překladu „imám se zbláznil“: název vyjadřuje rozkoše, které toto jídlo přináší. Podle legendy imámové, neomezení vládci obklopení spoustou krásných žen, dávali tomuto jídlu přednost před sexem.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.