Ipomoea batatas

Latinský název pro rostlinu, která se česky jmenuje povíjnice jedlá. Setkáváme se s ní hlavně v Jižní Americe a Karibiku, méně v jižní Evropě nebo v Izraeli. Její hlízy se v kuchyních těchto zemí používají jako oblíbená zelenina. Jihoameričtí Indiáni jim říkají Batat nebo Batate. Jiné názvy: Batata, Patata, Sweet Potatoes, Bataten, Boniato, Camote. Lidově se jim říká „sladké“ nebo také „španělské“ brambory, i když nejsou botanicky příbuzné s odrůdami pravých brambor. V Americe jsou tradičním pokrmem, hlavně v Den díkůvzdání. Pěstují se dva typy, jež lze při vaření zaměnit: bílé a červené. Bílé jsou menší, mají sušší nažloutlou dužninu, můžete je smažit, vařit nebo z nich dělat nákyp. Červené jsou větší, mají sladkou oranžovou dužninu a hodí se k pečenému masu. Z batátové kaše se peče koláč nebo nádivka.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.