Julienne

Francouzský výraz pro tenké nudličky (hlavně zeleniny, ale také hub, masa, šunky, ryb nebo citronové kůry) vkládané do polévek, omáček a salátů, nebo podávané jako příloha. Jde-li o zeleninové Julienne, míní se především syrová zelenina. Jsou-li nudličky zeleniny orestované nebo dušené, nazývají se Brunoise. Jde-li o nudličky s převahou koření a bylin, je to Chiffonade. V některých případech se omáčky obsahující Julienne rozmixují. Angličané takto nazývají také polévku: vývar s nudličkami zeleniny a masa.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.