Kaiserschmarrn
Tradiční rakouské jídlo, česky „trhanec“. Bylo to prý oblíbené jídlo císaře Franze Josefa. Podle legendy získal tento recept svůj název tak, že kuchaři, kteří jej císaři Franzi Josefovi připravovali, si mezi sebou říkali v žertu, že jde o výrobek jeho mladé manželky Sissi, který se prostě „trošku nepovedl“. Nazývali tedy toto jídlo „císařovnin nepodařený koláč“ – Kaiserinnenschmarrn. „Schmarren“ totiž znamená šmejd, brak. Později se název zkrátil a jídlo bylo přisouzeno císaři. Originální Kaiserschmarrn je omeleta z řídkého těsta umíchaného z vajec, cukru, rumu, rozinek, mléka, mouky a másla. Tato omeleta se nechá na pánvi osmažit z jedné strany tak, aby byla mírně připálená. Potom se otočí a nechá se osmažit i druhá strana. Avšak dříve, než je rub řádně osmažený, omeleta se roztrhá vidličkou na kousky a nechá se dosmažit za občasného míchání. Potom se Kaiserschmarrn servíruje posypaný práškovým cukrem a politý švestkovým kompotem. Je to tedy jídlo vydatné, které „jde na tloušťku“. Císařovna Sissi je nikdy nejedla, neboť neustále držela dietu.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka
Cukrářská škola
V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce
Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.