Kari
Indický výraz, který se do angličtiny překládá jako Curry nebo Curey. Používá se pro označení tří odlišných kulinářských záležitostí a bylo by chybou jej uvádět samostatně. Za prvé je to „koření kari“, tedy listy rostliny podobné citroníku (latinský název Chalcas koenigii). Toto koření se používá v podstatě jen v Indii a do Evropy se téměř nedostane. Používá se sušené a mleté k ochucování vegetariánských jídel (viz Chalcas koenigii). Za druhé je to „směs kari“, tedy směs různých druhů koření, mezi nimiž často ani není Chalcas koenigii. Pod pojmem „kari“ je ve světě míněna většinou tato směs. Na trhu bývá toto zboží většinou pod společným názvem, ale receptur je mnoho, výsledkem jsou směsi od chuťově mírné až po pálivou. Základem bývá koriandr, zázvor, kardamom, pálivá paprika, pepř, kurkuma, fenykl, skořice, kmín, hřebíček a další druhy koření. Existuje asi třicet základních variant. Nejznámější směs má název Garam masala. Toto koření se používá nejen u indických a orientálních jídel. Je však třeba opatrnosti, neboť jde o koření velmi aromatické a někdy hodně ostré. Někteří labužníci zakapávají toto koření citronovou šťávou. A konečně třetí podoba slova „kari“ jsou „pokrmy kari“. Tak bývá totiž označován (především v Indii samotné) způsob úpravy jídel ze zeleniny a masa. Základem je vždy jakási omáčka, pikantní sos, jenž vůbec nemusí obsahovat „koření kari“, ba dokonce ani „směs kari“ – a přesto je to kari. Tato jídla jsou spíše sladká nebo nasládlá. Typickým příkladem takovéhoto pokrmu může být „sladké fazolové kari“: uvařené červené fazole se na pánvi osmaží (na másle a na cibuli), přidá se oloupané jablko, případně houby. Pak se pokrm zahustí moukou a okoření. Za stálého míchání se vzniklá kaše vaří a přilévá se do ní voda z fazolí, aby nebyla kaše příliš hustá. Nakonec se kaše ochutí citronovou šťávou, rozinkami a zavařeninou chutney. Těsně před podáním se na každý talíř nastrouhá kokos a ozdobí oloupaným vařeným vejcem.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka
Cukrářská škola
V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce
Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.