Kebab, kebabi, kebap

Balkánský (a arabský) výraz pro typ pokrmu, který bychom mohli zjednodušeně nazvat „gulášem z masa a zeleniny“. Postup je podobný jako u guláše, často jsou jeho součástí paprikové lusky, rajčata, brambory a houby. Někdy se přidává kyselé mléko, někdy červené víno. Pozor! Pod stejným názvem se však na jídelních lístcích objevují také pokrmy typu ražniči neboli maso na špízu. Slovem „kebab“ totiž v některých oblastech nazývají každé maso nakrájené na kousky. Jen v Turecku existuje osm hlavních druhů kebabu: Cömlek (guláš z jehněčího masa se zeleninou), Döner (podobný Gyrosu), Kagit (v alobalu zapečené maso s cibulí), Patlican (guláš z jehněčího masa s lilkem), Pideli (maso opečené na špízu a zabalené do placky), Salcali (Pideli s rajčatovou omáčkou), Sis (na špízu opečené jehněčí maso) a Talas (kuřecí maso v plackách z listového těsta).
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.