Kidney

Anglický výraz pro ledvinky. Německy Nieren, francouzsky Rognon, italsky Rognone (Reni), španělsky Riňon. Hovězí a telecí ledvinky jsou mnoholaločné, kdežto vepřové a jehněčí jsou jednolaločné. Největší hmotnost a objem mají hovězí, dále pak telecí, vepřové, nejmenší ledvinky jsou jehněčí. Hovězí, jehněčí a vepřové ledvinky jsou v kuchyních celého světa používány jako žádaná surovina. Nejpopulárnější však jsou bezesporu ledvinky telecí. Pozor, nezaměňovat s pojmem „telecí ledvina“, což je vlastně kus nejlepšího masa určeného k pečení – Zvláště na britských ostrovech se stala jídla z ledvinek součástí tradice (viz Kidney Pudding) a dávají se dokonce i do koláčů (Paj). Ve Francii jsou především telecí ledvinky oblíbenou pochoutkou (zvláště v Alsasku) – říká se jim Rognons de veau a dělají se často vcelku opečené na grilu. V Belgii se ochucují ginem a jalovcem. V Rakousku se dělají vepřové ledvinky na cibulce (Nieren mit Hirn), tento recept převzali i Češi. Zajímavé je, že pojem „česká ledvinková polévka“ je v německy mluvících zemích velmi známý, ale v Čechách téměř vůbec. Často se ledvinky připravují jako Soté. Doporučuje se odstranit blánu z povrchu a máčet ledvinky určitou dobu v mléce.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.