KÖnigsberger klopse

Německá tradiční specialita pocházející z východního Pruska, königsberské klopsy. Na receptu jsou zřetelně vidět slovanské vlivy. Modernější verze se zachovala dodnes. Jejím základem je mleté maso (napůl telecí, napůl vepřové) smíchané se strouhankou, vejcem, mlékem, cibulí a rozemletými sardelkami. Tato směs se osolí a opepří a uhnětou se z ní koule (klopsy) o průměru asi 5 cm. Klopsy se uvaří v osolené vodě spolu s bobkovým listem a novým kořením. Mezitím se připraví omáčka: máslo, mouka, citronová šťáva, cukr, muškátový oříšek, žloutky, šlehačka, kapary. Klopsy se podávají polité touto omáčkou, jako příloha jsou nejvhodnější vařené brambory, ale může to být i houskový knedlík.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.