Kosher

Anglický výraz pro židovskou rituální úpravu pokrmů (v hebrejštině košer znamená způsobilý, vhodný). Podle tohoto rituálu nesmějí jíst Židé vepřové a koňské maso, maso dravých ptáků a ryb (také úhořů a jeseterů) a krev vůbec. Nesmějí také míchat v jednom pokrmu (nebo jíst těsně po sobě) maso a vejce nebo mléčné produkty. Pokrm musí být připraven „čistě“, tedy z masa dokonale odkrveného, z něhož byly také odstraněny žíly a tepny. Judaistické rituály mají ještě další omezení týkající se konkrétních dnů, tedy židovských svátků.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.