Labrus merula

Latinský název pro mořskou rybu, která se česky jmenuje pyskoun. Pyskounů je více druhů, například Labrus viridis (bimaculatus, bergylta, turdus) neboli pyskoun tmavý (zelený, růžový, skvrnitý) nebo Symphodus mediterraneus (středomořský) či Scenilabrus tinca (paví). Anglicky Cook (Green wrass, Cockoo wrasse), francouzsky Labre merle (Labre vert, Crenilabre paon), německy Lippfisch (Bunter), italsky Leppo (Tordo marvizza, Colombina, Liba), chorvatsky Vrana (Labrda, Drozak, Bimba, Civela, Mijerla, Lumbrak, Lambraka). Na trhu se tyto ryby neobjevují příliš často, kvalita jejich masa je hodnocena středně.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.