Lactarius deliciosus
Latinský název pro houbu, která se česky jmenuje ryzec pravý. Jde o jednu z nejchutnějších hub, v českých a moravských lesích byla dříve hojně sbíraná, v posledních letech už jen výjimečně. Má okrovou až pomerančovou barvu, klobouk je někdy zabarven do hněda nebo zelena a jsou na něm zřetelné tmavější kruhy. Příbuzný ryzec syrovinka (Lactarius volemus) se už nevyskytuje téměř vůbec. Společným znakem těchto hub je bílé (někdy načervenalé) mléko, které vytéká po rozlomení z kloboučku i třeně. Ryzce jsou velmi oblíbené například na Mallorce, kde patří na podzim mezi důležité kuchyňské suroviny. Anglicky Delicious lactaria, francouzsky Lactaire, německy Milchling (Milchpilz), italsky Rossello (Agarico delizioso), španělsky Níscalo (Lactario, Robellon), rusky Ryžik (Volnuška).
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka
Cukrářská škola
V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce
Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.