Lamna nasus

Latinský název pro mořskou rybu, která se česky jmenuje žralok sleďový. Ze všech žraloků právě tento bývá mezi kuchaři nejvýše ceněn pro své chuťově výjimečné maso, které bývá přirovnáváno k telecímu. V různých jazycích mají žraloci stálá jména, jednotlivé druhy se často odlišují pouze přídomkem. Obecně má žralok tyto názvy: anglicky Shark (Dogfish, Catfish), francouzsky Maraiche (Taupe, Requin, Gat, Mako), německy Hai, italsky Pescecane (Squaio), španělsky Tiburón (Gata, Marajo), rusky a chorvatsky Akula. V latině však má každý druh zcela odlišný název (Carcharhinus obscurus – velký, Scyliorhinus stellaris – skvrnitý, Isurus oxyrinchus – mako). Žraloci dosahují délky přes 4 m a váhy 200 kg. Vedle žraloka sleďového je kulinářsky zajímavý snad jen žralok skvrnitý, jiné druhy nemají příliš chutné maso. Obvykle se žraločí maso upravuje na grilu ve formě steaků.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.