Lampetra fluviatis
Latinský název pro sladkovodní rybu, která se česky jmenuje mihule říční nebo potoční (lidově okatice). Jiný latinský název je Lampetra planeri. Anglicky Lamprey (Brook lamprey), francouzsky Lamproie, německy Neunauge (Bricke, Brikke, Pricke, Lamprete), italsky Lampreda (Capitone), španělsky Lamprea, portugalsky Lampreia. Maso mihule je na trhu ceněno středně, nebývá prodáváno často. Přesto však si kuchaři s touto rybou dovedou poradit, používají ji hlavně na polévku.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka
Cukrářská škola
V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce
Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.