Laurus nobilis

Latinský název pro keř, jemuž se česky odborně říká vavřín vznešený. Tento stále zelený keř roste v subtropických oblastech a jeho sušené listy s výrazným aroma a nahořklou chutí se používají jako koření pod názvem bobkový list. Anglicky Bay leaf, francouzsky Laurier, německy Lorbeer (Lorbeerblatt, Lorbeerblätter), italsky Lauro, španělsky Laurel, portugalsky Alloro. V Tunisu se toto koření jmenuje Rand. Chuť je velmi kořenná, vhodná například pro veškeré úpravy zvěřiny a do kyselých marinád. Listy se používají i čerstvé do polévek (bramborové, zeleninové), k rybám i k masu, hlavně při vaření a dušení. Při pečení je bobkový list důležitou složkou základu, z něhož pak vzniká omáčka. Nelze si bez něj představit nakládání okurek a kyselého zelí a také hub. Nezbytný je při přípravě aspiku, rosolu, zvláště pak pokud jde o ryby. Je důležitou součástí bouqet garni (viz Bouquet garni). Měl by být uchováván v tmavých, dobře utěsněných nádobách. Po roce ztrácí chuť i vůni a navíc podléhá parazitům. Některé hospodyňky uchovávají bobkové listy mezi listy tlustých knih – prý je to nejspolehlivější konzervace.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.