Lavalli?re

Francouzská smetanová polévka s kuřecím masem a celerem. Nazváno podle milenky francouzského krále Ludvíka XIV., francouzské šlechtičny, vévodkyně (1644–1710). Na začátku 20. století pak oživila slávu této polévky operetní subreta stejného jména. Na její počest vznikly později ještě další pokrmy, nazvané stejně: jehněčí kotlety v omáčce „bordelaise“ s artyčoky a chřestovými špičkami nebo pošírovaný mořský jazyk s omáčkou „normande“, ústřicemi a knedlíčky z mletého rybího masa a žampionů.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.