LeberkÄs, leberkÄse

Německý výraz pro sekanou. Doslova „játrový sýr“, ale se sýrem nemá nic společného. Vzniklo z bavorského Laiberkäs, což znamená něco jako „sýrový bochánek“. V původní bavorské sekané bývá asi 5% jater, zbytek je hovězí a vepřové maso. Typický tvar bochánku pak zřejmě zavinil zkreslené pojmenování. Bavoráci si na tento název zvykli a argumentují se smíchem, že v čajovce (Teewurst) také není žádný čaj.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.