Lens esculenta

Latinský název pro čočku. Tato luštěnina se pěstuje v mnoha varietách (zelená, žlutá, oranžová, hnědá, kuželovitá), všechny však mají stejný základní název. Anglicky Lentil, francouzsky Lentille, německy Linsen, italsky Lente, španělsky Lentejas, hindsky Dal (žlutá) nebo Masoor dal (červenohnědá). Všechny odrůdy mají stejný (plochý, diskovitý) tvar, který si udržují i po krátkém vaření. Čočka je jedinou luštěninou, která se před vařením nemusí namáčet. Některé odrůdy lze rozvařit na kaši. Čočka se používá do polévek, do salátů i jako příloha. V Indii je součástí „pokrmů kari“.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.