Levisticum officinale

Latinský název pro koření, jež se česky jmenuje libeček lékařský. Lidově též liubček, libštek. Patří mezi miříkovité, podobně jako petržel, kmín, fenykl apod. Má silně kořennou chuť, připomíná celer. Používá se ve velmi malých dávkách do pokrmů, jako je ragú, a také do salátů a polévek. Lístky se používají čerstvé i sušené, mohou se přidávat do pokrmů již během vaření. Využije se celá rostlina: řapíky a kořeny se vaří jako celer. Semena se přidávají do pečiva. Francouzsky Liv?che, německy Maggikraut (Liebstöckel).
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.