Limanda limanda

Latinský název pro mořskou rybu, která se česky jmenuje limanda obecná nebo také platýs severní. Nejvíc limand se loví v Bretani (kde patří k místním labužnickým specialitám), ale objevují se také ve vodách severních moří a dokonce i ve Španělsku. Anglicky Dab, francouzsky Limande, německy Kliesche (Rotzunge, Scharbe), španělsky Limanda, portugalsky Solha, švédsky Sandskädda, dánsky Ising (Slette), finsky Hietakampela, norsky Lomre (Ising, Sandflyndre), holandsky Schar, rusky Limanda. Jde o rybu, jejíž maso je na trhu dosti vysoce ceněno, je však levnější než maso mořského jazyka (viz Solea solea). Limanda je ovšem o něco menší než mořský jazyk. Podobným druhem je Microstomus Kitt (anglicky Lemon sole, lidově „citronový jazyk“).
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.