Liptauer

Německý výraz pro Liptovský sýr, zadělávaný sýr připravovaný z bryndzy a tvarohu. Nejčastěji však se v Rakousku pod tímto názvem objevuje pomazánka, které se v Čechách kdysi říkalo rozhuda. Jde o utřenou směs másla, tvarohu a zakysané smetany, dochucenou jemně nasekanou cibulí, nakládanou okurkou, petrželkou, pažitkou, hořčicí, kapary, kmínem, sladkou paprikou, pepřem a solí. Je-li k dispozici slovenská bryndza, pak nahradí tvaroh. Pomazánka se maže na krajíčky domácího chleba a je oblíbená zejména při Heurigen, ochutnávkách nového vína.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.