Liver

Anglický výraz pro játra. Tato součást telecích, hovězích, jehněčích, drůbežích a vepřových vnitřností je běžnou surovinou kuchařů na celém světě. Německy Leber, francouzsky Foie, italsky Fegato, španělsky Hígado, maďarsky Leberáj. Játra se dají opékat, smažit, dusit i vařit, mohou být součástí gulášů nebo eintopfů. Velmi oblíbená jsou játra v Německu, kde se dělá zajímavá berlínská specialita Leber Berliner Art (pečená vepřová játra s opečeným jablkem a plátky osmažené cibule, která se podávají s bramborovou kaší) nebo játrová paštika (salám) Leberkäs. Velmi žádaná jsou telecí játra zprudka opečená na oleji. Luxusní lahůdkou jsou husí játra (zvláště ve Francii a Maďarsku), o něco méně ceněná jsou játra kachní. Všechny druhy jater jsou bohatým zdrojem železa, soustřeďují se v nich ovšem také některé škodlivé látky, zvláště u starších kusů hovězího dobytka, prasat nebo ovcí.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.