Lob’s couse, lobscouse

Anglický název pro tradiční námořnický pokrm, v překladu něco jako „jídlo pro osamělého muže“. Tento pokrm znají námořníci celého světa. Němečtí mu říkají Labskaus, dánští Labskovs, švédští Lapskojs apod. Základem je sušené hovězí naložené v marinádě. Dnes se jako náhrada používají vesměs konzervy s hovězím masem (Corned beef). Maso se nakrájí na malé kousky a peče se na pánvi s cibulí a bramborami. Koření se vesměs koriandrem, muškátovým oříškem, bobkovým listem a hořčičným semínkem. Potom se usmaží vejce („volské oko“) a servíruje na jednom talíři s masem a bramborami. Jako přílohy je možno použít naloženou červenou řepu nebo nakládané okurky. Někteří námořníci však s oblibou jedí jako pikantní přílohu nakládané slanečky, matjesy nebo zavináče. Tento recept má samozřejmě mnoho variant.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.