Loligo vulgaris

Latinský název pro hlavonožce, který se česky jmenuje oliheň. Anglicky Squid (Calmar), francouzsky Cornet Calamar, německy Tintenfisch (Kalmar), italsky Calamaro (Calamaretto), španělsky Calamar (Raba, Chipirón, Chopito), portugalsky Choquito (Choquinhos, Lula), turecky Ahtapot, chorvatsky Lignja (množné číslo Lignje, také Kalamar a Oliganj). Oliheň je často zaměňována se sépií (viz Sepia officinalis). Zřejmě to zavinila němčina, v níž neexistuje pro tohoto hlavonožce speciální výraz a olihně se německy pojmenovávají buď přejatým italským názvem, nebo stejně jako sépie: Tintenfisch. I některé další jazyky oba pojmy zaměňují (Squid v angličtině). Olihně jsou oblíbenou pochoutkou v přímořských zemích, hlavně ve Středomoří. Jsou vynikající fritované (nakrájené na kroužky a obalené v jemném těstíčku), ale především připravované na roštu, s petrželkou a česnekem. Používají se také do dušených jídel. Italové milují rizoto nebo špagety „al nero“ – v tomto případě se použije i „inkoust“ (černá šťáva, kterou oliheň stejně jako sépie vypouští v okamžicích ohrožení). Hotové jídlo sice nevypadá příliš vábně (je úplně černé), ale chutná skvěle. Malé olihně jsou pro kuchyňskou úpravu (zvláště pro grilování na roštu) nejvhodnější. Větší kusy mají tužší maso a musí se připravovat déle.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.