Lungs, lunge

Anglický a německý výraz pro plíce, plíčky (kořínek). V Anglii se více používá označení Lights. V Německu se hovězí, telecí nebo vepřové plíce v kuchyni používají především na jihu (vaří se například Lungenhaschee), v Rakousku jsou velmi oblíbené, říká se jim ovšem jinak – Beuschel. Z toho vzniklo české „pajšl“. Wiener Beuschel je tradiční rakouská pochoutka, někdy pod názvem Salon Beuschel, nejlepší je z telecích plíček a srdce. V Rakousku se dělá také Lungenstrudel (štrůdl plněný plíčkovou haší) a Lungenwurst (salám, v němž jsou kromě masa i vepřové plíčky). Francouzsky Mou, italsky Polmone, španělsky Bofes (Chofes, Pulmones). V Itálii se dělají telecí plíčky dušené s rajčaty a bílými fazolemi (Polmone di vitello alla casalinga).
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.