Lycoperdon gematum
Latinský název pro houbu, která se česky jmenuje pýchavka. Varieta nese název Lycoperdon perlatum. Je to velmi chutná jedlá houba palicového tvaru, může však dorůst až do obrovských velikostí. Oloupe-li se pýchavka a nakrájí, dá se upravovat na mnoho způsobů. Jeden z nich je velmi oblíbený ve Francii: kostky pýchavky se obalí v řídkém těstíčku a fritují se. V horkém oleji se kostičky nafouknou a jsou z nich jemné a lehoučké „houbové škvarky“. Anglicky Puffball, francouzsky Boviste, španělsky Bejín.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka
Cukrářská škola
V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce
Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.