Lycopersicon esculentum

Latinský název pro rajčata. V některých zemích se jim říká „jablka lásky“. Tato zelenina patří mezi lilkovité, podobně jako baklažán, brambory apod. Do Evropy byla rajčata přivezena z Jižní Ameriky. Dnes už jsou vyšlechtěny stovky speciálních druhů přesně určených pro určité podnebí, prostředí či kuchyňské účely. Existují rajčata třešňová, masitá, zelená, švestková atd. V kuchyních celého světa mají rajčata své místo, ale nejoblíbenější jsou zřejmě v Itálii. Jsou základem mnoha tradičních italských omáček (Sugo) a mezi klasické italské pokrmy patří také Pomodori ripieni (plněná rajčata) a Pomodori col riso (rajčatové rizoto). Rajčata se prodávají také jako polotovar, už oloupaná a předvařená nebo naložená, vyrábí se z nich protlak a kečup, což je na trhu velmi žádané zboží, avšak labužníci dávají přednost výrobkům bez chemie. Rajčata jsou bohatá na přírodní kyseliny, cukry, vitaminy a cenné přírodní látky. Anglicky Tomato, francouzsky Tomate (Pomme d’amour), německy Tomaten (v Rakousku Paradeis), italsky Pomodoro, španělsky Tomate, slovensky Paradajky.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.