MacÉdoine, macedonia

Francouzský a italský výraz pro ovocný „makedonský“ salát, většinou smíchaný z několika druhů čerstvého ovoce (patří sem např. vodní meloun, kantalup, jahody, meruňky, hrušky, broskve, maliny apod.). V restauracích mohou kuchaři projevit své výtvarné nadání a jednotlivé kousky ovoce umělecky vykrajovat a vytvarovat. Obvykle volí alespoň tvar kuliček. Macedonia se obvykle ochutí citronovou šťávou, potom vychladí a nakonec podává s vlažným krémem Zabaione nebo se postříká některým sladkým vínem (Marsala, Vino Santo, Moscato, Passito). Nazváno podle území na Balkáně.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.