Madeira sauce

Francouzská klasická omáčka, jejímž základem je tzv. hnědá omáčka (Sauce brune). Na másle se dozlatova opeče v troubě cibule nakrájená na čtvrtky a slanina nakrájená na kostičky. Slanina i cibule se potom vyjmou a z tuku na pánvi a mouky se udělá hnědá jíška. Potom se jíška zalije masovým vývarem, uvede do varu a vloží se do ní znovu slanina a cibule, jakož i bouquet garni. Vaří se asi 20 minut a pak se propasíruje. Do této hnědé omáčky se přidává ještě víno Madeira. Tato omáčka se používá k mnoha klasických francouzským pokrmům, například k Tournedos Rossini.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.