Majorana hortensis

Latinský název pro majoránku. Lidové též marjánka nebo marijánka či majorán. Je to bylina silně kořeněné chuti, trochu nahořklá, velmi aromatická, vůně je mírně podobná tabáku. Je úzce příbuzná s oreganem (dobromyslí) a v angličtině mají dokonce obě tyto bylinky stejný název: marjoram. Patří mezi hluchavkovité. Majoránka se v našich krajích používá hlavně sušená do polévek (např. do dršťkové) a bramborových pokrmů (např. do bramboráku). Při pečení vepřového masa dává pokrmu neopakovatelnou příchuť. Používá se také do uzenin, omáček, nádivek a dušených zeleninových či masových pokrmů či „eintopfů“. Nelze si bez ní představit pravou českou zabijačku. Lze ji však použít také do jablečných nákypů, do salámů a k husí pečeni. Nedoporučuje se kombinovat s jiným kořením. Anglicky Marjoram, francouzsky Marjolaine, německy Majoran, italsky Maggiorana, španělsky Mejorana.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.