Malakoff

Starovídeňský nepečený dort skládaný z piškotů, proložený krémem a obložený šlehačkou. Píše se také jako Malakov. Mnoha lidmi je považován za moučník ruského původu, ale to je omyl. Hrabě Malakoff, po němž byla tato lahůdka nazvána, byl Francouz a původně se jmenoval Jean-Jacques Pélissier (1794–1864). Byl maršálem a v krymské válce dobyl pevnost Malakov u Sevastopolu. Proto mu císař dal titul hraběte a jméno pevnosti. Dort (který na maršálovu počest připravil jistý švýcarský kuchař) má právě z tohoto důvodu tvar pevnosti s kulatou střechou. Pod stejným názvem se na jídelních lístcích objevuje také švýcarský sýrový dort (chutí podobný Fondue), rovněž ve tvaru pevnosti nebo hvězdárny (tomuto tvaru se říká také „bomba“), nebo hustá švýcarská polévka z brambor, pórku,vajec, špenátu a rajčat.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.