Manchego

Nejznámější španělský sýr, pocházející z Nové Kastílie, přesněji z kraje La Mancha. Vyrábí se z ovčího mléka a uvnitř je smetanový, avšak pevný. Má ostrou chuť. Často je pokryt vrstvičkou olivového oleje. Bochníky váží 2 až 3,5 kg. Za dostatečně zralé jsou považovány bochníky, které zrály aspoň rok (manchego aňejo). Sýry zralé dva roky mají obvykle od oleje šedočernou kůru (manchego en eceite).
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.