Mangifera indica

Latinský název pro keř plodící ovoce, které se česky (i ve většině světových jazyků) jmenuje mango. Rostlina pochází z Indie, má asi tisíc variet a nyní se pěstuje i v Brazílii a v tropech. Plody jsou zelené až žlutočervené, uvnitř s velkou plochou peckou a masitou dužninou broskvové chuti. Mango je významný zdroj vitaminu A, podává se čerstvé nebo se zpracovává do zavařenin a chutney. Sušené plody se mohou také stát kořením, přidávají se do „pokrmů kari“. Největším producentem je Indie. Oloupat mango a zbavit ho jádra je velmi obtížné. Zajímavý trik popsala Agatha Christie v jedné ze svých příběhů o detektivu Hercule Poirotovi: Hercule zručně oddělil pomocí dvou ostrých špičatých nožů obě poloviny (zralé mango je třeba postavit na výšku a rozříznout je po délce, tak aby řez šel po pecce), zbavil je pecky a pak každou polovinu mřížkovitě nařízl – a obrátil ji naruby. Pecku někdy nelze oddělit od dužniny, musí se odříznout. Měkká dužnina se dá nabrat malou lžičkou. Zbavená slupky se dá rozkrájet a jíst vidličkou.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.